rv 24 |
Täältä pesee kun kerran pyysit. Suunnittelitteko pitkään lapsen hankintaa ennenkuin tärppäsi? Onko sukupuoli jo tiedossa tai kumpaa sukupuolta toivotte? Mouhadin opiskelu/työtilanne? Jännittääkö mikään tulevaisuudessa vauvaan liittyen? Minkä uskonnon lapsi saa, kastetaanko hänet ja jos kastetaan onko kummit jo päätetty? Aivan ihana uutinen itsellänikin on pieni vauva.
- Ollaanhan me lapsista puhuttu heti melkeen kun ollaan tavattu ja ollaan perheestä aina haaveiltu molemmat. Mutta eipä siinä kauaa tarvinnut yrittää kun alettiin tuumasta toimeen :D Meillä oli pientä vääntöä tuohon sukupuolen kysymiseen liittyen, mä en halunnut tietää ja M halusi. Sovittiin sitten niin, että hoitaja kertoi vain miehelleni. Tosin hän nyt väittää että ei muka saanutkaan tietää... M opiskelee edelleen, valmistuu keväällä. Tottakai tulevaisuus pelottaa ja jännittää, mutta eiköhän me selvitä kun kaikki muutkin ovat selvinneet. Lasta ei kasteta, mutta hän saa ns. haltiakummit, ystäväni ja veljeni.
Rocky sylissä junassa viime viikonloppuna |
Moikka!
Jee,
pääsee kysymään :)! Tässäpä näitä:
- Mitkä asiat mietityttävät/huolestuttavat tulevassa vanhemmuudessa?
- Olen jo pitkään miettinyt blogin aloittamista, mutta yksityisyyden
halu pistää hanttiin. Miten sä suhtaudut tähän asiaan? Mitä ajattelet
siitä, että tuntemattomat ja puolitututkin sinua täällä saattavat
"stalkata"? Entä ujostuttaako joskus joidenkin asioiden kertominen?
Kuinka avoin ilmapiiri sulla on sun perheen (vanhempien) kanssa?
- Jos sulla on aikaa ja intoa, niin tee persoonallisuustesti täällä:
http://www.16personalities.com ja kerro tuloksesi :)
Terv. Elina
- Vanhemmuudessa huolettaa ihan perusjutut, että miten pidän sen pikkuisen hengissä :D Mulla ei ole ihan pienistä vauvoista kokemusta. Olin kuitenkin vaan 9-10.v kun mun pikkuveli oli ihan pieni vauva. Tavallaan huolestuttaa myös se, että kuinka paljon tulen sitä murua rakastamaan (ja rakastan jo nyt) ja kuinka huolissani ja ylisuojeleva kreisi musta tulee. Mutta onneksi mulla on maailman paras äitini apuna ja monia kavereita joilla on jo lapsia, joten tiedän että voin apua ja neuvoja kysellä. Uskon siihen, että vanhemmuuteen kasvaa lapsen mukana ja aika moni asia tulee luonnostaan. Mitä blogiin tulee, niin aluksihan kirjoitin mitä sylki suuhun toi, koska aloin pitämään tätä kavereille, perheelle ja itselleni "päiväkirjana". Ekat ilkeät kommentit saivat vähän miettimään, että mitä täällä kannattaa kirjoittaa ja miten. Pitää vaan kokeilla ja kuitenkin miettiä tietyt rajat. En missään nimessä täällä mitään syvimpiä salaisuuksia ja ongelmia ala jakamaan. Kokeilemalla ne rajansa löytää, eikä täällä kuitekaan ihan kymmeniä tuhansia lukijoita käy. Stalkkaajista ajattelen, että antaa stalkata vaan, eipä se multa ole pois tai vaikuta mun elämään. Jos joku siitä nauttii niin antaa mennä vaan ! Perheen kanssa on avoin ilmapiiri, niiden kanssa voin olla just semmonen kun oon eikä tarvi miettiä mitä voi sanoa ja mitä ei.
rv 20 |
Puhuuko
Mouhad ranskaa?
Miten aiotte hoitaa kielipolitiikkanne vauvan kanssa, siis aiotteko
puhua suomea, englantia, arabiaa, ranskaa vai miten?
- Kyllä M puhuu ranskaa, ei Tunisiassa siltä oikein voi välttyä kun koulussa sitä on pakko opiskella. Minä puhun lapselle suomea ja M tunisiaa. Keskenämme me puhutaan enkkua ja suomea, joten enkkuakin lapsi tulee kuulemaan. En usko, että ranskaa puhutaan, mahdollisesti vois mennä ranskalaiseen kouluun tai opiskella sitten koulussa ranskaa jos haluaa ja perii isänsä uskomattoman hyvän kielipään. Lisäksi kun toinen kotikieli on arabia, niin lapsi on oikeutettu koulussa arabiankielen tunteihin.
rv 19 |
Tää on aika henkilökohtainen kysymys, mutta kuinka kauan yrititte lasta?
Kaikkea hyvää odotukseen ja ihanaa joulua teille molemmille! :)
- Sanon tähän vain, että ei kauaa ! Kiitos samoin sinulle :)
Mä
oonkin ihmetellyt että mihin se kysymyspostaus nyt jäi, ootin sitä niin
innolla :D Mä kyselin siellä vaikka mitä.. Mut joo, miten olette nyt
valmistautuneet uuden tulokkaan tuloon? Millaisen nimen aiotte vaaville
antaa?(suomalainen/tunisialainen??) ja millaset suunitelmat teillä on
tulevaisuudellle? Kummassa maassa?
- Oon todella pahoillani, että se jäi :( Viime talvi oli niin hässäkkää kaikin puolin. En mä tiedä ollaanko me mitenkään erikoisesti valmistauduttu vielä... Ainakin ollaan etsitty isompaa asuntoa ja nyt semmonen olis kiikarissa. Paljon puhutaan, että sitte kun vauva on täällä niin noin ei voi tehdä tai tuo tavara ei voi olla tuossa yms. Ollaan vaatteita ostettu ja saatu ja vaunuja katseltu. Sänky ja sitteri saadaan ja ollaan mietitty, että mitäs muuta tavaraa pitää hankkia. Mä oon kyllä vähän sen kannalla, että sitten kun vauva on täällä niin ymmärtää paremmin, että mitä tarvitsee ettei tule turhaa osteltua. Kannatan kierrätystä ja kirppareilta ostamista, joten käytettynä pyrin hankkimaan mahdollisimman paljon. Pojalle on nimi ollut jo siitä asti kun sen 16-vuotiaana löysin ja Mlle olen sen kertonut tyyliin heti kun tavattiin ja siitä lähtien se on ollut varmaa, että jos meille poika tulee niin hän saa tämän nimen. Tytölle on kolme eri vaihtoehtoa, ja niistä valitaan se joka tuntuu hänelle parhaalta. Pojan nimi on kansainvälinen ja löytyy sekä Suomesta, että Tunisiasta, mutta eri tavalla kirjoitettuna. Tytön nimivaihtoehdoissa on kaksi arabinimeä ja yksi kansainvälinen joka löytyy Tunisiasta hieman eritavalla kirjoitettuna. Apua, tulevaisuutta en osaa edes ajatella vielä, ajattelen vain, että 16 viikkoa ja mun maailman napa saattaa olla täällä :) Eiköhän me Suomessa ainakin näillä näkymin olla. Mutta ainahan kaikki on mahdollista ;)
Otatteko selvää lapsen sukupuolesta? Mihin uskontokuntaan teidän lapsi tulee kuulumaan?
- Mä en halunnut tietä, mutta M halusi ja sille se (kai) kerrottiin. Vaikka se nyt väittää, että ei muka tiedä. Kyllä mulla kuitenkin on semmonen olo, että poika olis tulossa. Lapsesta tulee muslimi isänsä mukaan. Jos joskus jotain muuta haluaa, niin se hänelle suotakoon. Mulle on tärkeintä, että me molemmat kerromme lapselle Jumalasta ja lapsemme näkee uskomme. Mulle ei ole niin tärkeätä kuinka hän sitä tuo esille tai toteuttaa, se on Mlle tärkeämpää.
Tuleeko vauvalle kansainvälinen nimi vai ihan perus suomalainen? :)
- Aika kansainvälisellä linjalla mennään, mutta arabi twistillä. Mä en oikeen oo koskaan syttynyt perus suomalaisista nimistä. Ja mun mielestä lapsen nimellä täytyy olla joku tarina. Katso myös vastaukseni aikaisempaan kysymykseen.
Hei Laura! Olen myös itse naimisissa muslimimiehen kanssa mutta lapsia
ei toistaseksi ole. Olen kuitenkin miettinyt että jos meillä joskus
tulevaisuudessa on, että miten kasvatamme heidät uskontojamme ajatellen.
En ole muslimi ja tuskin koskaan tulen olemaan, mutta kiinnostaisi
tietää miten teidän vauvan elämässä esim. nämä asiat tulevat esille? :)
En itse syö sianlihaa enkä tee siitä ruokaa joten meillä tuskin sitä
tulevat lapsetkaan syö.. Ja esimerkiksi ympärileikkaus, Mitä olet mieltä
asiasta? Toki ymmärrän jos nämä menevät liian henkilökohtaisuuksiin
niin ei tarvitse vastata :) Kiitos ihanasta blogista ja kaikkea hyvää
teidän perheelle <3 -="" a="" anonyymi="" div="">
3>
-Moikka A! Nyt voin vaan vastata siihen miten olemme ajatelleet tähän mennessä, että haluaisimme asioiden menevän. Toki sitten kun lapsi oikeasti on tässä ja ymmärtää enemmän uskonnosta yms niin vaikea sanoa meneekö kaikki sitten niin kuin on ajateltu. Me molemmat uskomme Jumalaan, mä en koe kristinuskoa ihan täysin omakseni, mutta Mlle uskonto on tärkeä asia. Silloin kun olen päättänyt mennä Mn kanssa naimisiin niin olen hyväksynyt sen faktan, että hänen kulttuurissaan lapsen uskonto määräytyy isän mukaan ja silloin sen on oltava mulle ok. Jos tämä ei olisi ollut mulle okei, niin me ei voitaisi olla yhdessä eikä saada lapsia. M ei koskaan hyväksyisi, että hänen lapsensa kastetaan ja mulle taas kastaminen ei ole niin tärkeätä, se tuntuu enemmänkin vain tavalta. Islam on kaunis uskonto ja siinä on paljon hyvää ja ihania asioita, jotka ovat myös minun arvomaailmassani. Minusta tässä ei ole mitään ihmeellistä, että lapsestani tulee muslimi vaikka en sitä itse olekaan. Mulle on tärkeintä, että lapsi saa kuulla Jumalasta ja myöhemmin jos hän ei halua olla muslimi niin hän on vapaa valitsemaan jos näin kokee itselleen parhaaksi. Mä en ole syönyt sianlihaa oikeastaan ollenkaan sen jälkeen kun muutin pois kotoa, se on aina ällöttänyt, joten ei tuota ongelmia, että lapsenikaan ei sitä tule syömään. Ympärileikkaus kuuluu tehdä muslimille ja musta siinä ei ole mitään ihmeellistä. Kuinka monta miljoona jenkkiä on ympärileikattu ja siellä se on aivan normaalia. Kaikkea ihanaa myös teille !
Ootko jo hankkinut paljon vauvatavaroita? Paljon onnea teidän perheelle <3 div="">
3>
- Olen mä jonkun verran ostellut vaatteita, mutta en vielä kauheasti. Mun äiti on säästänyt niin paljon mun ja pikkuveljen vaatteita, että tuskin tarvii kamalasti ostella. Ja ehtiihän sitä sittenkin kun vauva on täällä. Nyt kun en sitä sukupuolta tiedä, niin en viitsi kauheasti ostella. Ja oikeastaan aina huonot valikoimat on neutraaleja vauvanvaatteita. Kiitos!!
Mietin tuossa kun teille on nyt tulossa tuota perheenlisäystä niin
mietityttääkö sua kuinka paljon 1.Tunisian lainsäädäntö jossa
käytännössä äidillä ei ole mitään oikeuksia lapseen nähden? ja kasvatus
tuleeko lapsesta muslimi ja jos poika niin ympärileikkaus?
en nyt välttämättä takoita että haluaisin tietää mitä olette päättäneet
vaan lähinnä millaisia ajatuksia ne ovat herättäneet?
- Olen toki miettinyt sitä, että Tunisiaan matkustettaessä isä voi estää lapsen poistumisen maasta ja jos näin kävisi, niin asialle ei voi minkään maan virkavalta yhtään mitään. Ja olen kuullut monia kauhutarinoita tästä. Mutta näin se nyt vaan on ja sen kanssa on elettävä, voihan hyvin olla, että kyseinen asia tulee muuttumaan vielä joskus. Käytännössä siinä pelottaa vaan se, että jos mies ei ole mukana niin miten me muistetaan semmonen lappu hankkia tai jos se menee hukkaan reissussa niin kusessa ollaan! Tosin tämä toimii myös Suomen päässä niin, että jos mies olisi menossa kahdestaan meidän lapsen kanssa Tunisiaan niin rajavartialaitos saattaa pysäyttää miehen matkan ja soittaa mulle ja kysyä, että olenko tietoinen lapsen maasta poistumisesta. Toiseen kysymykseen löydät vastauksen ylempää :)
Tuli vaan mieleen että suomalainen nimi auttaisi lasta kyllä valtavasti tulevaisuudessa työnhaun tms. suhteen. Eihän Se tietenkään saisi vaikuttaa mutta tekee niin ikävä kyllä kuitenkin.. Jotenkin sitä ajattelee ettei oman lapsen elämää haluaisi vaikeuttaa. Mutta Oma on tietenkin valintasi.
VastaaPoistaKuten sanoin, niin nimet ovat kansainvälisiä. Vähä niinku mun nimi Laura... löytyy jokaisesta maailmankolkasta. Oon tuotakin asiaa kyllä miettinyt mitä sanoit. Suomi on niin takapajula ...vieläkin :D
PoistaKyllä sen lapun muistaa hankkia :) meillä oli ekalla kerralla mukana ku oltiin pitempi aika. Nyt kun just tultiin viikon reissulta pois ni meillä ei ollu koko lappua mukana ku ei jaksettu hommata vaikka sen saa tosi kätevästi suurlähetystöstä ja onnistu ihan postillakin. Ei siitä asiasta kannata murhetta kantaa :) minä ajattelen hyvin samalla tavalla kuin sinä uskontoasiasta. En kuulu kirkkoon ja en pidä kristinuskoa omanani. Uskon Jumalaan, mutta Jeesus taas ei ole mun mielestä mikään Jumalan poika. Tässä näin lyhyesti mun uskontoasiat :D kieliasiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Siis siten, että jos haluaa et lapsi oppii heti arabiaa, tulee sitä puhua koko ajan. Meillä ei 2.5 v pystyny nyt kommunikoimaan juuri ollenkaan suvun kans ku mies on puhunu niin vähän arabiaa. Enkkua ei meidän poika tajua yhtään ku sitä ei koskaan sille puhuta. Kuulee kyllä paljon ku välillä Puhutaan enkkua miehen kanssa jos esim ei haluta et poika tajuaa mitä puhutaan :) ympärileikkaus on mun mielestä periaatteessa väärin. Sen vuoksi, että siinä tarpeettomasti alitistetaan lapsi tulehduksille yms komplikaatioille, joita leikkaus voi aiheuttaa. Toki riskit on hyvin pienet, mutta kuitenkin. Itse olen kokenut kovaa ahdistusta ko. asian takia. Samaa mieltä olen, että ympärileikkaus kuuluu muslimeille. T. T
VastaaPoistaM meinaa puhua kokoajan arabiaa lapselle, eihän se suomea edes osaa niin hyvin, että sitä sen kannattais puhua, oppis lapsikin ihan väärin puhumaan muuten :D Ja halutaan, että se tunisia olis niin vahva että pystyis isovanhempien kanssa juttelemaan :) Jokaisella oma mielipiteensä tuosta ympärleikkausasiasta, kuten sainoin niin muualla maailmassa sitä tehdään muillekin kuin muslimeille ja se on ihan normaali toimenpide. Toivottavasti teillä oli kiva reissu!
PoistaOn tosiaankin asioita joille ei voi yhtään mitään ja niitten kanssa on vain elettevä ja luotettava toiseen.Mutta ei meillä ole koskaan kysytty suomessa lapsen lupaa matkustaa oli sitten minä eli äiti tai isä....lapsellahan on tätä nykyään oma passi jonka hankintaan tarvitaan molemman vanhemman lupa mutta ei sen jälkeen kukaan ole rajalla kysynyt suomessa mitään.....Ihan uteliaisuutta että mistä moinen tieto? käytännössä ei ole ainakaan ollut...
VastaaPoistaYhdelle ystävälleni käynyt näin, että oli soitettu kentältä ennen kun päästettiin koneeseen :) Että kyllä niitä jonkun verran seuraillaan.
PoistaOlemme molemmat muslimeja ja tiedän että ympärileikkaus on sunnah mutta onko se islamin mukaan pakollinen? Minusta asian voisi ratkaista niinkin että kun poika on tarpeeksi iso itse ymmärtämään asian niin hän voisi itse päättää että haluaako sen vai ei. Muslimimaassa asuessa suurin osa varmaan kuitenkin haluaa kun kaikki muutkin ja siinähän on myös se juhla josta ei haluta jäädä paitsi. Meille syntyi juuri poika ja lääkäri sanoi että ympärileikkaus tulee tehdä lääketieteellisestä syystä, tavallaan helpotus itselleni ettei tarvitse miettiä että mies haluaisi sen tehtävän aiemmin ja itse taas olisin sitä mieltä että poika saisi tarpeeksi isona itse päättää.
PoistaViivi
Kukin tavallaan :) Onnea poika vauvasta :)
Poista"hänen kulttuurissaan lapsen uskonto määräytyy isän mukaan ja silloin sen on oltava mulle ok. Jos tämä ei olisi ollut mulle okei, niin me ei voitaisi olla yhdessä eikä saada lapsia."
VastaaPoistaEn tiedä sit onko muslimiuttakin erilaisia mut ei toi pidä paikkaansa kaikkialla. Itse olen kristillisesti kastetun pojan kummitäti, jonka isä on muslimi. Tässä tilanteessa äiti ei olisi mennyt naimisiin miehen kanssa jos lapset eivät saa olla kristittyjä. Tiedän myös pari muuta perhettä lähipiirissäni joilla on samanlainen tilanne.. niin että en tiedä kuinka kiveen hakattu tuo sääntö on vai onko se maakohtainen. :)
Mun tietääkseni Koraanissa näin sanotaan, mutta enpäs mene vannomaan kun en ole sitä kokonaan itse lukenut. Mutta omalle miehelleni tämä oli "pakko" ja ehdoton asia, joten mä olen siitä valmis joustamaan. Mulle ei ole väliä onko lapsi kristitty vai muslimi vai helluntalainen, kunhan vaan Jumalaan uskoisi. Ja jos ei niin sekin on sitten hänen oma valintansa.
PoistaMoikka!
VastaaPoistaOlen alkanut blogiasi lukemaan ja tykästynyt kovasti. Todella ihanaa, että olet saanut monikulttuurisen avioliiton toimimaan noin hyvin. Hyvin usein kun saa kuulla vain negatiivisia juttuja aiheesta. Uteliaisuudesta halusin kysellä, että miten teidän suhteessa tai taloudessa hoituu raha-asiat? Oletteko riidelleet asiasta? Jos näin henkilökohtaista asiaa saa kysyä... :) Käsitys rahasta ja sen käytöstä monesti on hyvin erilainen juuri esimerkiksi Lähi-Idän maissa asuvilla kuin suomalaisilla. Kiitos ihanasta blogistasi. :)
Minulla on myös muslimimies ja aika moni asia meni samalla tavalla kuin teillä kun saimme lapsemme. Ainoastaan sen vaadin kauan ennen raskautta, että ympärileikkausta ei sitten tehdä, jos tulee poika, ja se hänelle ihme kyllä kävi. Olinhan minäkin suostunut moneen kompromissiin :) kaikki on mennyt ihan hyvin, kasteen puuttuminen on tainnut olla ongelma vain minun suvulle. Onnea teille, ihania aikoja tulossa pienen myötä! :)
VastaaPoistaHieno kuulla, että suurimmilta ongelmilta on vältytty. Uskon, että myös meillä näin tulee menemään kun kaikesta on ainakin puhuttu avoimesti. Kiitos ja kaikkea hyvää teidän perheelle :)
Poista