sunnuntai 25. elokuuta 2013

Couscous

Multa pyydettiin juttuja tunisialaisesta ruuasta. Ajattelin nyt ekana kirjoitella Tunisian kansallisruuasta eli couscousista. Couscous jyväsiä on montaa eri kokoa, meillä tehdään yleensä niistä pienimmistä. Ollaan saatu tuttujen kautta couscousia Tunisiasta tasaisin väliajoin. Kerran ollaan ostettu Suomesta ja se makso 3e paketti. Eli aivan liikaa. Tunisiassa kilon paketin saa alle 0.50e. Couscousia syödään kaiken lihan kanssa eli lampaan, kanan, naudan ja kalan kanssa.
Tarkkoja mittoja en osaa antaa (koska en oo koskaan ite tehnyt hahhaha :D ), mutta suurin piirtein osaan kertoa miten couscous tehdään meillä. Elikkäs ensin paistetaan liha öljyssä (ei ihan kypsäksi vaan väriä saamaan) ja sitten lisätään isoiksi paloiksi pilkotut kasvikset. Meillä yleensä laitetaan perunaa, porkkanaa, keräkaalia, kesäkurpitsaa (Tunisiassa oikeaa kurpitsaa), sipulia, kikherneitä ja rusinoita. Sitten vettä päälle ja kun vesi kiehuu niin sinne tomaattipyrettä (parasta tulee Anna merkkisestä) ja mausteita. Liemestä eli kastikkeesta tehdään todella tulista. Liha ja kasvikset kiehuvat kastikkeesta ja sillä aikaa couscousiin sekoitetaan kuuma vesi jossa on suolaa ja oliiviöljyä, jotta couscous turpoaa. Srn jälkeen couscous laitetaan ritiläkattilan osaan (onks toi sana?) ja liemi kattilan päälle saamaan kaikki kastike höyryt. Kun kasvikset ja liha ovat kypsiä niin kastiketta sekoitetaan couscousiin, niin että kaikki neste imeytyy siihen ja kasvikset ja lihat asetellaan annoksen päälle. Usein myös paistetaan öljyssä vihreitä tulisia paprikoita couscousin päälle. Sitten vaan syömään! Namii namii!! Meillä on juuri couscousit tulella ja persikkarahkapiirakka jälkkäriksi! Hyvää sunnuntai-iltaa kaikille ♥

15 kommenttia:

  1. Oletteko etnisistä kaupoista ostanut couscousia? Siellä on aina edullisempaa kuin marketeissa.

    Itse käyn aina hakemassa lihat, kanat, pavut, linssit yms. etnisistä kaupoista ja säästän pitkän pennin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa juuri semmosesta tuo 3e couscous silloin kerran ostettiin.. Tais olla Hakaniemessä! Mutta joo, Itiksen pikku kaupoista mekin paljon ostetaan! Varsinkin liha on usein halvempaa ja niin paljon parempaa kun markettien vakuumipakattu!

      Poista
  2. Nämä nyt tuli juttua lukiessa mieleen.
    Oisi ollut ehkä kivempi lukea jostain ei niin tyypillisestä Tunisialaisesta ruuasta tää on vähän kun joku kertois et Italiassa on Pizzaa tai pastaa eli se eka ruoka joka kaikille kerrotaan sit het ekana turisti kamaa.
    Ja Couscousia raahataan teille tunisiasta jotta säästätte 2.5€ no huh
    ehkä arvostaisin enemmän toisia kun raahauttaisin tuotteita joita kuitenkin on mahdollista täältä saada ihan 3€ hintaa.Siis mikä vaiva kuitenkin itse en kehtaisi edes pyytää.

    Se mitä nyt blogiasi luin niin kiinnostavaa oisi lukea asioista jotka ei ole jokaisen sielä turistina käyneen tiedossa.
    Ainakaan itse en löytänyt mitään uutta tietoa mitä en jo turistina sielä käyneenä tiedä.
    Ehkä odotin löytäväni jotain uutta....?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en näkis vaivaa kirjoittaa anonyyminä sinulle täysin tuntemattomalle ihmiselle tämmöistä tekstiä...... Tätä blogia ei ole myöskään pakko lukea :D Lueppas vaikka noita postauksia mitkä olen kirjoittanut Tunisiassa asuessani? Olisko siellä sulle uutta tietoa? Niin ja tämän blogin tarkoitus ei ole esitellä pelkästään Tunisiaa.... :)

      Poista
    2. mulle ainakin tuo ruoan alkuperämaa ei olllut tiedossa enkä varsinkaan olisi osannut sitä tehdö kiitos Laura reseptistä :) kiitoksia myös blogista, varmasti kova työ kirjoittaa niin paljon tekstejä ja kaikki eivät edes arvosta sitä vaivaa minkä näet asian eteen. Tunisiasta on blogin kautta tullut kyllä niin paljon tietoa että tuskin kukaan turisti tietäisi niistä kuin pienen osan

      Poista
    3. Voi kiitos <3 Niin se vaan on, että kaikkia ei voi miellyttää :) onneksi kuitenkin suurin osa lukioista on ihania ja fiksuja ihmisiä :)

      Poista
  3. Moi, kannanpa nyt korteni kekoon ja kommentoin itsekin ensi kertaa tänne blogiisi vaikka olen tätä jo pitkän aikaa seurannut aina Matkaoppaat-jaksoista lähtien :) Mielestäni blogisi on todella ihana ja mielenkiintoinen ja itse ainakin olen jäänyt aivan koukkuun! Täytyy tunnustaa, että en Tunisiassa käymättömänä tiennyt couscousista mitään joten oli mielenkiintoista lukea asiasta :)
    Kaikkea hyvää sinulle ja Mouadhille!

    -S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun vihdoin kommentoit :) Harmittaa, että en ehdi postailla joka päivä. Tykkään niin paljon pitää tätä blogia ja suunnitella tekstejä. Nyt vain testaamaan couscousia! Kiitos ja kaikkea hyvää sinullekin <3

      Poista
  4. Moi! Täytyy sanoa, että vaikka couscous onkin tuttu, niin en olisi tumpelona osannut sitä heti yhdistää Tunisiaan, kuten pizzaa Italiaan. Mielenkiintoista on myös tuo tapa jättää kasvikset noin isoiksi paloiksi sekaan! Perunakin kokonaisena :) Aina sitä näkee uusia tapoja nimim. Ravintola-alalla yli 10 vuotta työskennellyt :D Miten muuten Mouadhilla on mennyt töissä? Kaikkea hyvää teille! - J

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa perusmarketeissa myytävä coucous on mun mielestä rakenteeltaan ihan erilaista kun Tunisiassa myytävä. Vaikka siellä tosin niitä on miljoonaa erilaista... Mahtava juttu, että "opit" jotain uutta :D Kirjoittelen vielä lisää tunisialaisista ruuista :) Mouadh etsii uutta työpaikkaa, koska heillä ei ollut tarpeeksi vuoroja ...

      Poista
    2. Kiva, jään kyllä mielenkiinnolla odottamaan lisää juttuja aiheesta! :) Voi harmi, jos ei ollut tarpeeksi tunteja :( Oliskos siellä muuten leipomoja lähettyvillä? Tuli vaan mieleen, kun mun afrikkalainen työkaveri tekee myös vuoroja pakkaajana leipomossa. Se on siellä alottanut kun tuli suomeen. Tykkää tosi kovasti. Ei tarvii osata kieltä ja ihan hyvä raha, kun työ on ilta&yö-painotteista. -J

      Poista
    3. Hei, kiitos tosta leipomo ideasta! Ei ookkaan tullut mieleen :) Täytyy heti laittaa hakemuksia!

      Poista
  5. Nam, herkulisen näköistä! :D Itse oon aina niin huono maustamaan ruokia ja niistä tulee mauttomia. Mitä mausteita käytätte tuohon? Mitä myös oli se tunisialainen ruoka, jota olitte tehnyt muutama postaus taakseppäin kun sun kaveri oli kylässä, jos muistan oikein? Toivottavasti Mouadhille tsemppiä työnhakuun! -M:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mouadh sanoi että laittaa yleensä: valkosipulia, suolaa, mustapippuria, curry ja redpepper(en tiedä mikä on hyvä suomennos koska se on tunisialainen mauste. Vähän niinku chili mutta ei kuitenkaan...). Lihasta ja kasviksista tulee makua kans :) Ruotsissa myydään semmosta couscous maustettakin, niin sieltä ostin sitä viime keväänä...

      Poista
    2. Sillon kun mun kaveri oli täällä, niin tehtiin silloin Couscousia kans :)

      Poista

Kiitos kommentistasi :)