torstai 12. syyskuuta 2013

Bon apetit!

Tunisialainen ruoka herätti paljon keskustelua ja lisäkysymyksiä, joten omista ihan kokonaisen postaksen sille. En ole mikään asiantuntija (en edes osaa tehdä mitään tunisialaista ruokaa :D )....

Aloitetaan alkuruista.. Söi missä tahansa ravintolassa niin pöytään tuodaan majoneesia, harissaa (tulista), oliiveja ja patonkia jota voi nipata majoon ja harissaan. Tässä kyseisessä (mun lemppari ravintolassa Wahchi Kzemassa) ravintolassa saatiin myös tomaattikastikkeessa papuja nimeltään markit loupia. Mä en oikeen välitä tunisialaisista oliiveista... ne on jotenkin tosi karvaita.




Osassa ravintoloita tuodaan tunisialaista keittoa pelkistä kasviksista tai lihalla (ylläri tomaattipohjaista jossa bulgurin tyylisiä ryynejä tai eri muotoisia pastan jyviä). Keitot tunnetaan nimellä chorba.




Alla näkyy koucha alouch eli naudan lihaa ja perunaa tomaattikastikkeessa. Tuo tulee semmoisessa ruukussa ja siinä päällä oli pyöreä leipäkuori joka näkyykin tuolla leipäkorissa. Kastike ja lihat syödään leivän kanssa käsin. Tunisiassa muutenkin aika usein syödään "leipälusikalla" ja esim isot lihanpalat käsin.



Kaikki kuvat tuntuu olevan tältä samalta ruokailukerralta kun mun ystävä oli meillä. Mä tilasin sekoitus lautasen missä oli vähän kaikkia erilaisia herkkuja. Tunisilaista salaattia (sipulia, tomaattia, kurkkua pieneksi pilkottuna), kurkkusalaatin näköistä salata michwiya jossa paprikaa,tomaattia yms muusattuna, tulista mergéz "makkaraa", grillattua nautaa ja lammasta sekä grillattua maksaa (en kyl syöny) ja kanaa. Lisukkeena lohkoperunoita ja riisiä. Tunisiassa ravintolassa melkein joka annokseen tungetaan ranskalaisia. Kun menin ekaa kertaa Mouadhin perhettä tapaamaan niin Mouadhin äiti osti tai lainas ranskisten paisto välineet, koska ajatteli että kaikki eurooppalaiset rakastavat ranskalaisia :D



Tour Khalef hotellin aamupala!! Vasemmalla näkyy "munkkeja" (parempia kun Suomessa) ja crepejä. Kaduilla on kojuja, joista voi ostaa crepejä nutellalla, hunajalla, banaanilla.. Murot on sokeri ällöjä ja "makkarat" on jotain todella kuvottavaa mun mielestä :D Mouadhin isä sano mulle heti alussa, että älä syö makkaroita, ne valmistetaan pelkästä p****sta. Tunisialainen keittiö on saanut paljon vaikutteita Ranskasta myös aamiaisen suhteen.


Aloin melkeen itkemään tätä kuvaa katsoessani.. tuore appelsiinimehu, croisantti, pehmeä kahvi..... Just miss Tunisia so much! Tosin tuota minijogurttia ja sen melko viilimäistä rakennetta ei ole ikävä. En ole syönyt viiliä sitten täytettyäni 5.vuotta. Meinaa tulla ykä siitä ällöstä limasesta rakenteesta....




Vissiin ollaan juotu Cokista joka aterialla :D En koskaan Suomessa juonut cokista tai limuja muutenkaan, mutta Tunisiassa valitettavasti opin juomaan. Cokis siellä on NIIN paljon parempaa. Alla olevassa kuvassa Mouadhin äiti teki hain lihaa! Koska en ollut koskaan sitä maistanut. Lisukkeena oli yllättäen patonkia ja makaronia tulisessa tomaattikastikkeessa. Hain liha oli jännän makuista, vähän kun kalan ja kanan sekoitusta.


Tittititidiii... LAMPAAN NAAMA ras alouch! Mä en ikinä tätä suostunut maistamaan, mutta Mouadh pari kertaa tilasi meidän lähiravintolasta. Eli ihan perus snägäriruokaa siellä :D Älkää kysykö mitä siinä on.... Silmät, nenä, korvat (joskus jopa aivot) yms.... nami nami. Härän pallejakin kuulemma syödään, mutta niitä en ONNEKSI nähnyt :D



Tunisiassa syödään PALJON pastaa. Aivan järkyttävän paljon. Kaikki joiden mielestä karppaaminen on laihdutksen ydin, niin hähäähhh laihduin melkein 10kg ja söin kaikki päivät pastaa ja vaaleaa patonkia! Tässä olla Saloon ravintolassa syömässä NIIIIIIN hyvää Pasta Carbonaraa. Ja oho, cokis......



Lasagne löytyy myös lähes jokaisen ravintolan listalta. Tässä hieman juustoinen versio..



Kotona kokkailtiin jonkun verran, mutta ulkona syöminen on niin halpaa, että aika usein löydettiin itsemme sieltä... Mouadh kävi usein sukeltelemassa ja nappasi mustekaloja ja kokkaili niistä pastaa. Tuore mustekala on kyllä niin hyvää ja siitä saa vaan haaveilla Suomessa. Kuten varmaan kaikista kuvista huomaa, niin tomaattikastike on kaiken perusta. Ja siis ruokahan on TULISTA. Muistan aluksi en pystynyt syömään juuri mitään etten olisi puuskuttanut ja juonut kokoajan vettä. Mutta nykyään syön samaa kun Mouadhkin eli suu on tottunut tulisuuteen.




Tässä vähän esimerkkiä kaupan pastahyllystä. Toinen puoli käytävää on tietty samanlainen!



Riisiäkin tosin löytyy, mutta aika harvoin sitä tuli syötyä. Tässä kuitenkin erään ramadan illan ateria.



Katukeittiöissä yksi tunnetuimmista tunisialaisista "pikaruuista" on chapati. Eli kaksi leipä läpyskää paistettu pannulla joiden väliin laitetaan munakas, tonnikalaa, harissaa... u name it. Hinta on noin 1,5TND eli n. 0,75e.

google


Mä en henkilökohtaisesti tykkää niin chapatista, mun valinta oli aina melawi- leipä eli iso pyöree lätty jonka sisään laitettiin chawarma lihaa joka leikataan grillistä pyörivästä liha kimpaleesta. Sinne vielä salaattia, majoneesia, harissaa yms. niin namiiii! Hinta about 2-3 TND eli muutaman euron, riippuen mitä sinne sisään tulee.




Jokaisesta ravintolasta saa pitsaa. Täytteitä on paljon, mutta juusto on niin suolatonta ja mautonta! En ole vielä löytänyt hyvää pitsaa Soussesta :(



Ja lopuksi mun lempparit... jälkkärit!!

Leivoksia:

Kakku:


Makeisia:



google


Mun omista kuvista ei löydy kuvia valtavista hedelmäkojuista... Banaaneja, mansikoita, persikoita, appelsiinejä, negtariinejä ja granaattiomenoita tuli syötyä PALJON!



google



Kaikkia joita tunisialainen keittiö kiinnostaa vielä enemmän (koska tässä oli vain ihan muutamia juttuja) tai haluatte nähdä reseptejä ja enemmän kuvia, niin ladatkaa puhelimeen Play Storesta El Koujina English!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)