lauantai 29. marraskuuta 2014

Suomessa suomea?

Käytiin viime tiistaina Kätilöopistolla rakenneultrassa ja Luojalle kiitos Baby D vaikuttaa olevan terve ja kasvavan normaalisti. Tämä oli meidän kolmas ultra (normaalisti niitä on vain kaksi), mutta ekalla kerralla Baby D oli liian pieni mittauksiin kun viikkoja olikin arvioitua vähemmän. Joten sen vuoksi ultraus kertoja tuli yhteensä kolme.

Ekalla kerralla oltiin Kätilöopistolla ja hoitaja oli aikas nyrpeä, eikä puhunut englantia. Toisella kerralla oltiin Naistenklinikalla, jossa oli aivan ihana hoitaja, joka puhui hyvää englantia. Tämä rakenneultra oltiin taas Kätilöopistolla ja hoitaja ei ollut yhtään kiva eikä puhunut englantia ollenkaan! Hän ei edes tervehtinyt Mouadhia. Mukana oli myös opiskelija, jolle hoitaja puhui varmaan enemmän kuin meille. Mua alkoi harmittaa todella paljon kun tuli tunne, että Mouadhilla ei ollut mitään väliä ja se jäi ihan ulkopuoliseksi. Vaikka ei osaisi englantia niin kai silti voi eleillä ja ilmeillä jotain osoittaa?! Alkoi todella ärsyttää, että miten Suomessa, jossa tunnetusti lähes kaikki ihmiset osaavat englantia ikään katsomatta, ei voinut edes tervehtiä?!

Samana päivänä meillä oli myös perhevalmennus neuvolassa. Meitä oli kaksi paria, joista mies ei ymmärtänyt suomea. Valmennusta piti (anteeksi nyt vaan) eläkeikää lähestyvä naikkonen, joka ei myöskään ollut kiinnostunut sanomaan mitään englanniksi. Koko valmennus oli muutenkin ihan täyttä kuraa, samat tai paremmat tiedot olisin voinut lukea vauva.fi keskusteluista.

Mun oli pakko kysyä valmennuksen jälkeen siltä toiselta parilta, että missä heillä olivat olleet ultrissa ja samaa päivitteli kyseinen pari, että Kättärillä ei saanut palvelua englannksi. Mietittiin myös, että eikö valmennuksia voisi vaikka yhdistää neuvoloiden välillä monikulttuurisille pareille ja ne pidettäisiin englanniksi? Koko valmennuksen idea menee hukkaan kun isä ei saa siitä mitään irti.

Olin ja olen edelleen todella yllättynyt tästä ettei muka kukaan puhu englantia. Olenko vain vaativa ? Onko mulle englannin puhuminen ja käyttäminen päivittäisessä asioinnissa niin luonnollista, että en voi käsittää sitä että en saa haluamaani palvelua englanniksi? Tosin oltaishan me voitu ennakkoon sanoa että haluamme hoitajan joka varmasti puhuu englantia. Mutta eihän mulle tullut mieleenkään, että tämmöistä pitää vaatimalla vaatia. Miten ne perheet pärjää, joista kumpikaan vanhemmista ei osaa suomea... Tämmöistä mietintää multa. Onko teillä vastaavia kokemuksia vai oonko mä vaan hölmö?

25 kommenttia:

  1. Ihanaa kuulla että vauva voi hyvin! Uskon että palvelun saa jos siitä etukäteen mainitsee :) Täälä ei todellakaan normaaliin palveluun kuulu englannnkielinen opastus automaattisessti.Ja pelkän nimen perusteella ei esim.voi päätellä että henkilö ei ymmärrä suomea.
    Maahanmuuttajille jos mitään yhteistä kieltä ole hoidetaan tulkki.Ja kyllähän sinulla on mahdollisuus toimia tulkkina miehellesi.
    Ymmärän kyllä että kuohuttaa mutta emme mekään tuskin jokapaikassa saa tunisiassa englannin kielistä palvelua.Se ei ole myöskään suomessa vaadittava palvelu kieli. Mutta Onnellista Odotusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon mäkin, että saisi englanniksi palvelua jos erikseen pyytäisi, mutta se juuri oli pointti että en ajatellut aikaisemmin että se olisi niin iso juttu, että siitä pitäisi erikseen mainita. Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  2. Moikat Joensuusta! Ja onnee vielä vauvasta! Mun kaveri ja sen aussimies Helsingissä eivät myöskään saaneet neuvoloissa englannin kieleistä palvelua. Sääli ja vielä ollaan siellä päin suomea. Toimiskohan noi palvelut Joensuussa englanniksi :/ Ihanaa joulun odotusta myös teille kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Paula <3 Varmasti pienillä paikkakunnilla on vielä hankalampaa. Siksi ehkä olinkin vähän yllättynyt, että täällä isolla kirkolla ei homma toiminut englanniksi! Rauhaisaa joulun odotusta sinnekin tuoreelle vaimolle ;)

      Poista
  3. Aika yllättävää :o sitä tosiaan luulis, että Helsingissä saa palvelua englanniksi, kun kerta maahanmuuttajia on niin paljon.

    Meillä on kokemuksia pienemmästä kaupungista. Ultrissa kysyivät heti puhuuko mies suomea, kun huomasivat hänen olevan ulkomaalainen. Vastattiin aina, että puhuu...En sitten tiedä oisko sitä palvelua saanu englanniksi, jos oltais vastattu kieltävästi. Meijän eka ultraaja sanoi: "iso nenä. Taitaa olla isän nenä". Siinä tilassa se ei tuntunu kovin kivalta. Voihan se olla et se oli hänen yrityksensä olla hauska tai sitten se oli rasismia. Olen myös kuullut, että ultraaminen on todella tarkkuutta vaativaa hommaa. Se voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, miksi ne on niin vähäsanaisia.

    Perhevalmennukset oli meillekin aika pettymys. Eipä siellä paljon mitään uutta tullut. Kai se nykyään on sit niin, että ihmiset lukee kaiken tiedon netistä ni ei noista valmennuksista saa mitään irti.

    Sitten tuli vielä mieleen yksi kokemus, joka kävi meidän tuttaville. Molemmat heistä on siis ulkomaalaisia. Mies puhuu suomea, mutta vaimo ei. He pyysivät tulkkia synnytykseen (hyvissä ajoin). Tulkin kanssa järjestettiin tapaaminen ennen synnytystä, mutta selvisi, että tämä tulkki puhuu täysin eri murretta kuin he. Uutta tulkkaajaa ei sitten keritty hommata ja tämä mies (jonka oma suomen taito ei ole parhaimmasta päästä) sitten joutui tulkkaamaan vaimolleen synnytyksessä :/

    Tsemppiä teille ja toivottavasti saatte jatkossa ammattimaisempaa palvelua! :)

    -Mirva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Mouadhkin jo onneksi jonkun verran ymmärtää suomea, mutta onhan se kuitenkin suurilta osin erikoisempia ja uusia sanoja mitä ei ole koskaan ennen kuullut.. ja toki oon koittanut sitten selittää. Totta sekin että ultraaminen on tarkkaa hommaa ja moni kuitenkin joutuu tarkemmin miettimään toisella kielellä puhumista niin vaikea keskittyä sitten kahteen asiaan. Tosi törkee toi iso nenä juttu !! Todella huono vitsi, jos oli vitsi :( Sama oli silloin aikoinaan työkkärissä meillä ton tulkkaus jutun kanssa, tulkki puhui ihan eri arabiaa, joten ei siitä ollut mitään hyötyä.... Kiitos kommentista :)

      Poista
  4. I feel you! Täällä tuppukylässä sama juttu. Ainut missä saatiin englanninkielistä palvelua oli yksityisellä itserahoittamassa 4D-ultrassa. Meillä mie oli käytännössä ihan ulkopuolinen kokoajan neuvolakäynnit jne. Luulisi tosiaan että monikulttuurisiin perheisiin panostettaisiin vähän enemmän. Ja luulisi, että siellä "isolla kirkolla" englanninkielinen palvelu olisi melkein itsestäänselvyys.

    Tsemit loppuodotukseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä täälläkin tosiaan yksityisellä saisi parempaa palvelua englanniksi, mutta oon hyvin yllättynyt, että kunnallisella on niin surkea englannin kielen taito. Tosin nämä kaikki kielitaidottomat ovat olleet aika iäkkäitä... Mutta silti!! Kiitos!!

      Poista
  5. Me ollaan pärjätty kyllä hyvin joka paikassa tunisialaisen miehen kanssa. Mua nykyään naurattaa ihan ku jotku alkaa puhuun suoraan miehelle enkkua ja mies vastaa sitte suomeksi ja toinen vaan jatkaa sitä enkkua. Se on jotenki koominen tilanne :D mun mies haluaa aina puhua suomea ihan joka paikassa vaikka oon sanonut sen olevan ihan ok et hän puhuu enkkua jos ei saa jotain oikein sanottua. Silloin kun meidän lapsi synty, mies ei ihan niin hyvin puhunu suomea ku nykyisin mut hyvää palvelua saatiin joka paikasta. Meillä oli rakenneultrassa lääkäri, joka sattumoisin asu osan ajasta yhessä arabimaassa ja se jotenki tuntu mukavalta :) me ei noissa valmennuksissa käyty. En kokenut tarpeelliseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi Mouadhkin ymmärtää suomea jo tosi hyvin ja neuvolassa aina puhuu suomea neuvolatädille. Mutta on se silti vähän turhauttavaa. Toki alusta astihan se on tiedetty, että Suomessa ollaan ja suurin osa asioista täällä hoidetaan suomen kielellä, mutta olin silti hyvin yllättynyt. Musta kans tuntuu et jätetään loput valmennukset käyttämättä...

      Poista
  6. Mä en ees muista että tarjoutuko kukaan neuvolassa/ultrassa puhumaan englantia meille. Meillä neuvolan täti hidastaa tahtia ja puhuu niin selkeästi suomea että mieskin ymmärtää silloin kun on jostain erityisen tärkeästä tai miestä koskevasta asiasta kyse. Ollaan oltu siihen ihan tyytyväisiä, vaikka muuten neuvolan toiminta ei ookkaa kummosta ollut. Uskoisin kyllä että puhuisivat myös pelkäsyään englantia jos sitä pyydettäisiin. Me yleensä käydään viel kotona yhdessä läpi kaikki tärkeet asiat mitä neuvolassa on tullu esille niin sitten viimeistään mieskin ymmärtää, voi olla ettei hän muutenkaan ymmärtäisi edes englanniksi jos neuvolassa käytettäis paljon lääketieteellisiä termejä ja siinä vaiheessa mäkin saattaisin olla vähän hukassa :D Mitä perhevalmennukseen tule.... heh.. mä en oppinut siellä mitään uutta. Meillä oli niin iso ryhmä paikalla ettei varmaan vetäjä edes tiennyt että joukossa saattais olla joku joka ei suomea puhu :D E ymmärs sen minkä ymmärs ja osan tulkkasin. Eipä siellä tainnu sillekään mitään uutta tulla :D Jos/kun haluutte palveluu englanniks pyytäkää sitä! Tai toinen on että puhutte keskenänne ja kätilölle/lääkärille englantia niin äkkiäkös menee viesti perille ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tuntuu, että ei siel neuvollassakaan oo vielä kauheesti mitään ihmeellistä asiaa tullut. Ollaan tosin oltu vasta kaks kertaa ja nyt tulevana keskiviikkona on kolmas kerta. Tosi kiva vanhempi nainen ja M yrittää sille aina suomeksi puhua ja hyvin se on kyl ymmärtänyt. Toki mun täytyy välillä tulkata tai sitten kerron myöhemmin. Mut toinen vaan haluais niin kovasti olla mukana ja Tunisiassa varsinkin kun mies on se "perheen pää" niin sitä jotenkin ottaa luonteelle, että se ole tilanteen herra ja kaiken tasalla :D Tai näin mä oon ite sitä vähän pohtinut.

      Poista
  7. Tosi kurjaa lukea tuollaisesta, etta laakari ja hoitaja ei huomio ollenkaan ei-suomea-puhuvaa puolisoa :(

    Itse en asu Suomessa talla hetkella, mutta asuin Suomessa englantilaisen puolisoni kanssa viela vuosi sitten (muutimme toiden perassa keski-eurooppaan viime talvena) ja esikoisemme syntyi Suomessa. Mekin kaytiin kattarilla ultrassa ja synnyttamassakin ja aina sain kauhean hyvaa palvelua, koko ultraus pidettiin englanniksi vaikka emme edes sita pyytaneet ja tiedan muitakin britti-suomi-pariskuntia joilla oli yhta hyvat kokemukset kattarilta kuin meilla.

    Tuntuu tosi pahalta sanoa taa, mutta voiko olla etta se henkilokunnan rasistisuus on se suurin syy sille, etta eivat edes halua yrittaa puhua englantia? :( Tosi kurjaa jos se on nain...

    Oon nyt ulkomailla taas tavannut muita suomi-ulkomaalaispariskuntia ja tuntuu et kaikilla joilla lansimainen mies ollut Suomessa niin ovat saaneet tosi hyvaa palvelua, mutta auta armias jos se toinen puolisko onkin ei-lansimaisesta kulttuurista niin se onkin yhtakkia tosi pateva syy rasistiseen kayttaytymiseen :( suututtaa mua!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoja juttuja mäkin mietin, että oliko se ei-länsimaalaisuus tässä avaintekijä. Sama se on vähä duunipaikkojen kanssa, että jos oot ulkomaalainen, mutta et arabi tai turkkilainen, niin helpommin irtoaa duunia. Muutamat idiootit ovat pilanneet koko kansakunnan maineen. Suomi on valitettavasti vielä rasistinen maa, varsinkin vanhemman sukupolven keskuudessa. Teen omalta osaltani kaikkeni sen muuttamiseksi, mutta kyllä sitä omassakin duunissa kuulee vanhemmilta mammoilta todella ilkeitä juttuja just arabeistä yms. Rauhallista joulun odotusta sinne :)

      Poista
  8. Onnittelut tulevasta vauvasta! Toivottavasti kaikki menee hyvin. Meille on toinen vauva pian tulossa, laskettu aika on itseasiassa juuri tänään mutta ei vielä mitään kuulu :) Meillä on samankaltainen kokemus Suomen neuvolasta. Kyseisessä neuvolassa näki melkein joka kerta odotushuoneessa maahanmuuttajia joista kaikki eivät varmaankaan osanneet kovin hyvin suomea, mietin miten heidän neuvolakäytinsä järjestyy. Asuin ensimmäisen vauvamme syntymän aikoihin Suomessa, turkkilainen mieheni tuli Suomeen käymään jonka jälkeen muutimme Turkkiin eli hän ei asunut Suomessa mutta tuli kuitenkin yhdelle neuvolakäynnille mukaan. Käynti kesti lähes kaksi tuntia eikä hänelle puhuttu sanaakaan englanniksi vaikka tiedettiin ettei hän puhu suomea, aivan kaikki oli suomeksi ja sitten tulkkasin siinä hänelle jos oli jotain olennaista. Oletetaanko että ulkomaalaisen pitäisi heti alkaa aktiivisesti käyttämään suomenkieltä, onko henkilökunta täysin kielitaidotonta vai eivätkö vain jaksa tai halua huomioida niitä jotka eivät osaa suomea? Suomessa kun kuitenkin ollaan totuttu siihen että palvelua saa helposti englanniksikin ja suurin osa osaa jonkin verran englantia. Täällä Turkissa tilanne on toinen, englantia osataan vähän joten monessa paikassa pitää itse oppia asioimaan tai sitten ottaa jonkun mukaan tulkkaamaan. Tosin täälläkin on ollut paikkoja ja tilanteita joissa olen ulkomaalaisena ollut kuin ilmaa, ehkä jotkut eivät vaan osaa suhtautua ulkomaalaisiin tai huomioida heitä ja tätä voi tapahtua missä tahansa maassa.

    Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella ikävää kohtelua olette tekin sitten saaneet! Kai se on sitäkin, että eivät kaikki neuvolatädin kuten monet muutkaan suomalaiset vaan ole itsevarmoja puhumaan vierastakieltä. Aina pelkäävät kielivirheitä ja lausumista.. Ihan turhaa!!! Musta olis vaan ihanaa että joku edes yrittäisi! Jos sanoisi huonolla enkulla, että Hi, i am really sorry but i cannot speak english that good, niin olisin täysin fine! Oot oikeassa tossa, että ulkomaillakin sitä on välillä ihan ilmaa ja ei kukaan sano sulle mitään ja puhuu vaan miehelle, oon senkin kokenut Tunisiassa sairaalassa.

      Poista
  9. Suomessa on kyllä edelleen tosi paljon etenkin hieman vanhempaa porukkaa, jotka ei vaan osaa englantia. Kannattaakin valmennuksiin ilmoittautuessa kertoa että haluaa englanniksi palvelua, ainakin Kätilöopistolla sairaalaan tutustumisessa oli eri ryhmiä ja multa kysyttiin että tulenko suomenkieliseen vai englanninkieliseen tutustumiskäyntiin (ollaan molemmat ihan suomalaisia vaan). Pk-seudulla etenkin on paljon muita kuin suomea puhuvia ja olen ymmärtänyt että täällä olisi kyllä mahdollista osallistua enkunkielisiin ryhmiin. Silti tosi tylyä jos ei edes tervehtiä voinut, se nyt kuuluu ihan alkeellisiin käytöstapoihinkin :( Toivottavasti jatkossa saatte kivempaa kohtelua ja myös miehesi otetaan huomioon. Jos ei enkku taivu niin voisihan sitä kuitenkin asiasta mainita sinulle ja pahoitella asiaa, ettei jäisi paha mieli käynnistä. Mulla oli myös ultrat Kätilöopstolla ja toinen kätilö oli tosi tyly ja vähäpuheinen mutta toisella kertaa sitten tosi kiva ja puhelias ja otti huomioon myös tulevan isän. Jotkut ihmiset vaan ei sovellu ihmisten kanssa työskentelyyn..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää kaikki hoitajat olivat juuri hieman vanhempaa porukkaa, mutta silti voisi tervehtiä ja vaikka puhua suomeksi ja sanoa, että kerrotko miehellesi tämän ja tämän yms.. meillä on nyt keskiviikkona neuvola, niin aijon kyllä nyt mainita näistä jutuista ja kysyä noista englanninkielisistä ryhmistä. Vähän jännittää kyllä sinne Kättärille mennä synnyttämään jos sinne päädyn.. nää kokemukset ei ole antaneet kauhean hyvää pohjaa!

      Poista
  10. Hienoa kuulla vauvauutisia :)
    Suomessa monet ihmiset ovat kyllä epäystävällisiä...varsinkin ulkomaalaisia ja muslimeita kohtaan... Toivottavasti saisitte jatkossa asiallista ja parempaa palvelua.
    Odotan lisää vauvauutisia innolla :) laitatko vauvasta kuvia blogiin kun vauva on syntynyt? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Todellakin välillä tuntuu, että ulkomaalaisia ja muslimeja voi kohdella miten vaan ! Toivon kans, että jatkossa menisi paremmin :) En vielä tiedä laitanko vauvan kasvoista kuvaa, täytyy vähän miettiä asiaa. Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  11. Hei Laura!
    Tämä on ensimmäinen kerta kun kommentoin tänne, vaikka oon seurannyt sun blogia melkein alusta saakka. Olet tosi ihana ihminen :) Mä ihailen sua ja sun elämänasennetta ja rohkeutta.

    Mä elän vielä sitä kaukosuhdevaihetta. Mun miesystävä on Intiasta. Kovasti yritetään saada asiat sille mallille, että mies pääsisi tänne pian. Ite oon viettänyt Intiassa suunnilleen vuoden. Ensi vuonna mennään naimisiin ja sitten loppuu tämä kahden maan loukku.

    Ja tähän tämän postauksen aiheeseen... Et odota liikoja! Itsekin todella toivon, että kun noin pitkälle joskus pääsemme, että odotamme lasta, niin kyllä haluan, että mies myös huomioidaan ja puhutaan kaikki asiat englanniksi. Nyt kyllä sait mut vähän jopa huolestumaan, kun oon jotenkin luullut, että perhevalmennuksia yms. järjestetään englanniksi :o Mutta jos ei, niin tosi surkeaa, koska kyllähän kuitenkin monikulttuurisia pareja on aika paljon! Mulla pn vielä kaikki tämä edessä... Miten mies otetaan Suomessa vastaan, miten mies tänne sopeutuu jne...

    Niin ja vielä lopuksi... Muista, että oot ihana :)! Jään edelleen seuraamaan sun kirjoituksia. Mulla on sun blogi tallennettuna puhelimen kirjanmerkkeihin :)

    Hyvää jatkoa odotukseen ja kaikin puolin muutenkin elämään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. awwwwwwww <3 Kiitos kiitos kiitos ! Kerroin mun miehelle sun kommentin ja hän nauroi vaan, että ne ei siellä blogissa taida tietää millanen oikeasti oot :D hahaah :D en vissiin aina oo kauheen ihana, varsinkaan näissä raskaus hormooni höyryissäni :D Tuossa joku kommentoikin aikaisemmin, että pitäisi olla valmennus ryhmiä englanniksikin. Aijon kysyä siitä nyt tulevana keskiviikkona neuvolassa. Musta olis vaan todella outoa, että neuvolatäti ei olisi sanonut asiasta meille, koska tietää ettei mies suomea täydellisesti vielä ymmärrä ja puhu. Sain ehkä kaiken kuulostamaan pahemmalta kuin se onkaan :D Monissa paikoissa voi asioita hoitaa englanniksi, joten älä vielä murehdi. Ja näin se vaan menee, siihen täytyy olla varautunut, että joudut hoitamaan monia juttuja miehesi puolesta muutamien vuosien ajan ennen kuin hän oppii kielen ja miten täällä toimitaan. Mutta jos mä/me ollaan siitä selvitty, niin kyllä tekin selviätte. Aivan varmasti!

      Kiitos biljoonasti ihanasta kommentistasi ja koitan ainakin kerran viikossa päivitellä jotain kuulumisia. Kaikkea hyvää sinullekin <3

      Poista
  12. Laita ihmeessä palautetta asiasta ja kerro saamastanne kohtelusta myös neuvolan henkilökunnalle. Josko asiaa eteenpäin viemällä edes palautteilla olisi jotain merkitystä.. aika tökeröä kyllä tuommonen. :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä Kättärillä sattui olemaan juuri joku tutkimus/kysely menossa ja jätin todellakin palautetta :D Ja aijon kyllä kertoa mielipiteeni vielä neuvolassakin. Katsotaan keksinkö vielä muutakin. Ärsyttää tämmönen, haluaisin kyllä jotenkin vaikuttaa maahanmuuttajien asioihin ja kertoa pari faktaa miten ne ehkä kannattaisi tehdä.

      Poista
  13. Harmi että palvelu oli töykeää :/ Mutta luulenpa että se hoitaja joka puhui opiskelijalle enemmän kuin teille, toimii ihan samalla tavalla myös ihan kantasuomalaisten pariskuntien kanssa. Meitä on niin moneen junaan...
    Ensimmäisellä kerralla kun otin yhteyttä neuvolaan,pyysin nimenomaan terkkaria jolta sujuisi myös englanti.Kyselin myös englannin kielisestä perhevalmennuksesta ajoissa, sillä niitä järjestetään harvemmin. Ennen synnytystä täytettävään esitietolomakkeeseen kirjattiin myös toive englantia taitavasta kätilöstä. Mies joutui kuitenkin itse olemaan todella aktiivinen kysymyksiä esittäen sillä millään neuvola käynnillä ei puhuttu täysin englantia. Sieltä tulee niin paljon infoa aina yhdeltä istumalta, että yleensä terkkarikin pyysi että saisi puhua suomea sillä muuten tapaaminen olisi saattanut venyä kohtuuttoman pitkäksi. Kaikenkaikkiaan sekä minulla että miehellä jäi kuitenki mukava fiilis koko matkalta :)
    Eli nyt vaan aktiivisesti kyselemään englanninkielisen palvelun perään ja mukavaa odotusaikaa :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)