keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Mouadh is talking part 2 !



Mouadhin videopostausta on toivottu paljon! Ja tässä se tulee!


ps. Cavan blogissa arvonta bloggaajille :) Käykääs kattoo!

29 kommenttia:

  1. Ihana Mouadh! Aito ja rehellinen video, arvostan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, onhan se aika ihana <3 Olin tosi yllättynyt, et se halus tehdä tän videon, koska niinkun sanoo videollakin, niin ei ole ollut kauheen innostunut mun bloggailusta ja jossain vaiheessa kielsi mua laittamasta sen kuvia tänne. Mut nyt taas back in the business !

      Poista
  2. Mouadh puhui siis todella hyvin suomea ottaen huomioon lyhyen suomessa vietetyn ajan ja sen, et te kuitenkin puhutte englantia keskenänne! Mulla on jonkun verran maahanmuuttajia työkavereina, jotka ei vuosien jälkeenkään puhu noin ymmärrettävästi vaikka työkielikin on suomi! Tosi harmi, et välillä tuntee olonsa tylsäksi kun ei oo mitään tekemistä. Työttömyyskin voi todella masentaa ihmistä ja Se et työtä ei vaan sais vaikka miten ettis! :( Mulle tuli mieleen, et ei pk-seudulta löytyis tunisialaisia muita kenen kans Mouadh vois viettää aikaa? Varmasti tekis hyvää jutella sellaisen kans, joka täysin ymmärtäis ja sais tavallaan "vertaistukea". - J

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin puhuu ja oon tosi yllättynyt siitä, vaikka tiesin et se on kielellisesti tosi lahjakas. Musta on tosi turhauttavaa, et se puhuu noin hyvin ja silti kukaan ei suostu ottamaan haastatteluun. On se yhes paikas käyny, mut ne sano et pitää puhua paremmin :( Onhan sillä jonkun verran tunisialaisia kavereita ja muita arabiankielisiä on tavannut moskeijassa. Ja monia semmosia joilla on menny/menee "vielä huonommin" ja semmosia jotka on vuosien odottamisen jälkeen saaneet hyvän työn. Kyl se työpaikka vielä joskus tulee, ei saa vaan lopettaa yrittämistä :)

      Poista
    2. Ymmärrän, tämä tilanne on nykyään ihan järkyttävä suomessa! Mulle tuli viel sellanen mieleen, et sillon tällön haetaan eri kielen tulkkeja. Voiskohan Mouadh saada sellasta työtä kun englantikin on noin vahva?! Ja mitä tulee noihin myöhempiin kommentteihin niin opteamilta mullakaan ei ole kun todella huonoa sanottavaa!!! Mut jos enjoy toimii helsingissä, niin sinne kannattaa laittaa hakemus. Ja en tiedä millä alalla Mouadh on aiemmin ollut/opiskellut mut ainakin täällä Tampereella on tosi usein maahanmuuttajia (suomea osaamattomiakin) tiskareina. Eihän Se varmaan hohdokkainta työtä ole, mut aina auttaa eteenpäin ja varmaan paremmat mahikset saada työtä jatkossa. - J

      Poista
    3. Tulkkijuttuja ollaankin katottu, mut niis tarvii aina täydellisen suomenkielen. Tai ainakin niissä mitä on meille tullut vastaan. Enjoy on ainakin joskus ollut Helsingissä, koska oon itekki ollu niitten listoilla. Ravintola/hotelli alalla se on ollut aina ja nimenomaan tiskari hommaa haettiin Optemilta ja ne vastas et pitää osata suomea ja olla suomesta ravintola-alan kokemusta :D Sain aika hyvät naurut siitä.... koska oon ollut coffaris vuoropäällikönä ja kaikki tiskarit opteamin kautta ovat olleet täysin kielitaidottomia ja tuskin mitään kokemustakaan on ollut....

      Poista
    4. Älytöntä toi Opteamin touhu!!! Kai mainitsit sielä asiasta? Toi ei ole yhtään mitään muuta kun rasismia. Huhhuh. Just tollaset ihmiset Pitäis lähettää ulkomaille töitä ettiin, niin vois mennä sormi suuhun. -J

      Poista
    5. Joo se oli ihan uskomaton juttu... Kyl sitä on moni ravintola-alalla oleva tuttu päivitellyt! Katotaan mitä mä keksin sen eukon päänmenoksi ;)

      Poista
  3. Tämä viesti on Mouadhille tarkoitettu, voitko antaa hänen lukea kirjoitukseni. :)

    Hello Mouadh

    There a few things that came to my mind after waching your video. First of all, if you want your marriage to succeed you cant chain or limit Finish woman too much because its never going to work. One of the key elements of our culture is freedom and equality between a man and a woman. If means that all people are free to do what they want, dress how they want and live like they want. Thats something that makes Finland one of the best and safest places to live in the world. If you try to control your wife to dress/do/act like you want its like a crime or attemp to steal someones identity and freedom.

    Second, if you want your marriage to work and you want live in Finland happily you have to find a job. If you dont go to work, your self esteem is going down and you get bitter and frustated. You feel like you are not a man anymore because you are not earning money and you cant support your family. Your wife is also getting angry and frustrated because she has to do all the money earning. After you have spent enough time without work, you start blaming... your wife, Finland and Finnish people or Finnish government. You want to find out whose fault it is that you cant find a job. After you have started blaming, you have lost the game because you start feeling negative about Finland and Finnish people and everything is getting more and more difficult and you cant stay here anymore.

    So the key element is to find a job, but how? Its not that Finnish companys dont want to hire a nice young man who is foreigner. For exmaple in the restaurant industry there isnt enought employees because Finnish people dont want to work in restaurants too much, there is a big need for good workers. But you have to speak Finnish!

    The most important thing is this county is to speak Finnish! Do everything you can to learn as fast as possible, speak Finnish at home and go to Finnish courses now when you at at home. You cant live here if you dont talk the language, that is the key to everything. After learning Finnish you can find a job and start your life.

    Thirdly, think about your own attitude. Do you want to adapt in Finnish culture and live here happily? Now your attitude is negative. You feel that finding friends is difficult and people here dont understand you.

    But you dont get that your own attitude and energy is something that people see... If you dont learn Finnish and get to know Finnish people you dont adapt here and find a job, but you became bitter and frustated. So you have to be active, learn the language and be open to people here who can be shy at first but are really nice people in the end. Remember, all the people you meet here can be your future connections, when you try to find you a job for example. So if you stay at home with negative attitude towards people, you have already made a decicion. And its not a good one.

    VastaaPoista
  4. Message to Mouadh continues...

    One more tip. After you have learned Finnish , start searching jobs in www.opteam.fi www.staffpoint.fi etc. They have lot of jobs were you dont need much education and experience. Try to write your CV and cover letter in Finnish and if they dont reply, go visit their office so they can see that you are a nice guy.

    Also you have to find 1-2 Finnish people who can recommend you. These days recommondations are a big thing in recruiting. Choose 2 of your nicest teachers and act nicely in their classes, do your homework well and be active in their classes. After the course ends, ask a permission if they can recommend you when you a searching work. Its always easier if you have Finnish people who can tell litlle bit what kind of person you are.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, annan sen lukea tän, mut mun kommentti tähän on se, että kuuntele video uudelleen. Siinä Mouadh nimenomaan sanoo, että hän TOIVOISI mun pukeutuvan tietyllä tavalla (tarkoittaa hiustenpeittämistä EI niqabia tai abayaa), mutta OLEN TÄYSIN VAPAA pukeutumaan niinkun itse haluan. Alkoholia saan juoda jos siltä tuntuu, mut se on ihan mun oma valinta niinkuin kaikki muukin mun elämäntapoihin liittyvä.

      Mitä tulee työpaikkaan, niin ollaan haettu kymmeniä työpaikkoja, yhdessä haastattelussa se on ollut ja lupasivat olla myöhemmin yhteydessä, optemista mulla on semmonen haistakaa-v***u kirjotan lehteen miten rasisteja olette- tarina, että huh huh. Vuokrafirmoihin pääsy ei ole itsestään selvyys ja mäkään en olis IKINÄ uskonut, että työn saaminen voi olla näin vaikeeta ja että ihmiset on rasisteja, MUT NE ON.

      Toi opettaja idea oli hyvä! Kiitos!

      Poista
  5. Vitsi, et toi video on hyvä :D. Tulin siitä niin hyvälle tuulelle ja en voi olla kuin ällistynyt siitä kuinka hyvin Mouadh on oppinut jo suomea!!! Selvästi kielipäätä, kun puhuu englantiakin niin hyvin.

    Ihanaa Juhannusta teille molemmille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos!! Se oli ihan ylläri video mulle :D Hyvinhän se on oppinut! Vielä ku mä jaksaisin puhua sen kanssa kotona vaan suomea, niin kesän jälkeen se varmaan puhuis jo täydellisesti ! Hyvää Jussia sullekin !

      Poista
  6. Voi eii.. tsemppihaleja Mouahdille! :) Koita jaksaa!:) toivottavasti löytäisit jotain omaa sisältöä elämääsi täältä suomesta (Lauran lisäksi :) ) joka tsemppaisi eteenpäin. Uskon että voi olla turhauttavaa tulla uuteen maahan ja olla ns.muiden armoilla. Myöskin töitäkin on varmasti vaikea löytää.. ootteko kokeillu ettiä lentokentältä töitä? Tiedän että siellä on paljon paikkoja missä työskentelee henkilöitä jotka eivät osaa hyvin suomea jne.. esim.turvatarkastus ym? :) Mutta hyvää kesää teille molemmille, nauttikaa siitä ja toisistanne <3

    VastaaPoista
  7. Kuuntelin tata sillee puolikorvalla aamupalaa tehdessani ja sit oli pakko kyl pysahtya kun kuulin Mouhadin puhuvan suomea...
    Siis herran jestas niin sujuvasti sai lauseita muodostettua!
    Asuttiin mun ranskalaisen miehen kanssa Suomessa KAKSI vuotta eika se edes saa kokonaista lausetta sanottua suomeksi :D

    Ihana ja tosi symphatique video <3

    -marie-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahha ! Joo kyl se on oppinut tosi hyvin ja lyhyessä ajassa. Olis varmaan vielä paremminkin oppinut jos mä jaksaisin puhua sille suomea ja sillä olis enemmän istumalihaksia tuon opiskelun suhteen, et opiskelis enemmänki kotona vielä... Kiitos <3 <3

      Poista
  8. Jo silloin Matkaoppaissa mutta nyt vielä paremmin kuulin, että miehesi puhuu todella hyvää englantia tunisialaiseksi nuoreksi mieheksi kuka ei ole asunut englanninkielisessä maassa. Vai onko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siihen mä kiinnitin huomiota jo silloin kun tavattiin :D Ei ole koskaan asunut englanninkielisessä maassa. Mouadh puhuu myös tietty ranskaa ja turkkia ja lisäks venäjää ja saksaa jonkun verran. Se on vaan kielellisesti TODELLA lahjakas. Se on huomattu myös suomen kielen kanssa. Ja plus se on ollut aina töissä turisminparissa, joten siellä oppinut enkun noin hyvin ja nyt mun kanssa vielä lisää :)

      Poista
    2. Kun ei tosiaan ole englanninkielisessä maassa asunut niin jatkokommentoin, että on silloin parhaiten englantia osaava tunkku ketä olen koskaan tavannut ja trust me, olen tavannut heitä aika paljon :D

      Poista
    3. Hahha uskon :D Kiitos! Kerron sille tämmösen kohteliaisuuden :)

      Poista
  9. Tuota noin... en mä nyt ala montaa kertaa yhtä videota kuuntelemaan. Video oli ihan hyvä ja sulla tietty kova tarve puolustella miestäsi, mutta kyllähän siinä selkeästi tulee ilmi ettei hän hyväksy yhtään alkoholia (normi asia suom. kulttuurissa) ja sinun pitäisi asiaa kunnioittaa ja se, ettei sallisi muiden ihmisten nauttivan sinun kauneudestasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei voi muuta kun nauraa. Onneksi sä tunnet mun miehen ja meidän elämän paremmin kuin minä itse :D

      Poista
    2. eikö ole ihan normaalia puolustella omaa miestään??? enemmänki musta on outoo mikä tarve muilla on arvostella toisten suhteita!

      Poista
    3. Tuskin monikaan meistä lukijoista TUNTEE kumpaakaan, mutta kyllä mun on sanottava tuosta kun Mouadh sanoi ettei haluaisi muiden nauttivan Lauran kauneudesta (ja siksi toivoISI Lauran pukeutuvan toisella tavoin)... Tuli mielestäni hiukan pilke silmäkulmassa kuitenkin.. Siis ehkä totta toinen puoli, mutta kyllä minullekin jäi kuitenkin se kuva, että Mouadh kunnioittaa Lauraa ja suomalaista kulttuuria, että täällä nainen on ja saa olla oma itsensä. Sitten asiassa on tietysti se toinen puoli - vaikka kuinka ollaan Suomessa, niin miksi Laura ei saisi toisaalta kunnioittaa Mouadhin kulttuuria ja toiveita, jos se on asia millä ei ole merkitystä, niin kuin esim. nyt alkoholi. Jos se ei ole muutenkaan itselle tärkeää niin miksi tehdä siitä väkisin ongelmaa? Kahden eri kulttuurista tulevan ihmisen suhde on pakostakin kompromisseja. Olipa ne eri kulttuurit sitten mitä hyvänsä - eri maiden tai vaikka Suomessa eri maakuntien välisiä eroja.

      Tsemppiä siis edelleen teille ja etenkin Mouadhille työnhakuun. Kieltä on kyllä oppinut nopeasti, joten kun noin helposti käy niin lisää vain opiskelemaan niin sitten ei voi enää vuokrafirmat vedota ainakaan siihen (teko)syyhyn :)

      -E-

      Poista
    4. Eka Anonyymi: Joo se on helppo tulla aina arvostelemaan muita.. varsinkaan jos ei ole korvia kuunnella mitä toinen oikeasti sanoo.. Mut iteppä tiedän totuuden :)

      -E- : NIMENOMAAN! Tällä hetkelläki mulla on shortsit jalassa ja käytän näytä kyllä ihan ulkonakin... Ja se on hänen kulttuurinsa, että naisen "kauneus" on vain omalle miehelle, mutta ymmärtää kyllä, että mä olen toisenlaisesta kulttuurista. Samalla tavalla kuin mäkin hyväksyn sen, että Mouadh ei muutu, niin samalla tavalla sekin hyväksyy että mua ei voi muuttaa. Eikä se ole kyllä koskaan yrittänytkään! Toivoa aina saa :D

      Jos kysyy ihan keneltä tahansa mun kaverilta, niin en ole ennen Mouadhin tänne muuttoakaan juonut alkoholia kuin hyvin harvoin. Ja kuka on sanonut,että mä en joisi joskus? Mua ei vaan kiinnosta baarielämä eikä dokaaminen. Tarviiko siihen jonkun erityisen syyn nykyään?

      Joo kyl me nyt taas aletaan aktiivisempaan työnhakuun!

      Kiitos teille ASIALLISISTA kommenteista :)

      Poista
  10. Miks bloggerissa ei voi olla tykkää nappia niin kuin facebookissa, koska tästä videosta tykkäisin ehdottomasti. Onnea mouadhille, toivottavasti joku suomalainen ymmärtää monikulttuurisuuden hienoudet ja mouadh saisi töitä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Semmonen tykkäysnappi olis niin hyvä!! Moni kun ei välttis jaksa alkaa kirjoittaa kommenttia. Toivotaan ja eiköhän joku vielä tajua sen ottaa töihin ! Me ei luovuteta :D

      Poista
  11. Tuttua juttua monet asiat. Mieheni on asunut Suomessa 4 vuotta, eikä hänellä ole yhtään suomalaista kaveria/ystävää. Oman maalaisten kanssa viettää aikaansa vapaa-ajalla.

    Kielen oppimisen nopeuttamiseksi pari hyvää vinkkiä: suomenkieliset tv-ohjelmat ja kirjat/lehdet. Lastenkirjoista on hyvä aloittaa :D

    Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo! Toivoa ei saa menettää, olemme olleet ihan samassa tilanteessa aikanaan. Tsemppiä teille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mouadhilla oli yks suomalainen kaveri,mut yhtäkkiä se ei enää halunnutkaan pitää yhteyttä :( Joo, meidän onki pitänyt mennä kirjastoon jo monta kertaa hakemaan sille kirjoja. Kiitos<3

      Poista

Kiitos kommentistasi :)