sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Romdan mabrouk!

Eli hyvää ramadania!


Eiliseltä illalliselta ruokakuvia! NAMIII!!
MAMIIII MENNÄÄN LENKILLE; IHAN SAMA ONKO +40!!

Kotona mua odotti KAAOS!

Mutta meikkis päätti nauttia omppupiirakkaa ja pepsiä! Täällä ei ihmiset juo pepsiä, koska se on juutalaisten firma :D
Ei tarvii olla ku kolme päivää pyykimättä pölyjä, nii tulee tommonen pieni hiekkakerros...

Ainut paikka missä toimii netti....

Kello 19.30 koko katu oli ihan tyhjä ja autio. Aika pelottavaa, mut samaan aikaan niin siistiä!


Mekin mentiin syömään. Otettiin Ramadan Menu, johon tietenkin kuului brick, alkukeitto, makaroonia tai riisiä ja hedelmiä. Ja makso yhteensä 8e....

Eilen tosiaan alkoi ramadan, ja koko Tunisiassa on ihan eri tunnelma. Kuinka siistiä kun kaikki paikat ovat kiinni koko päivän ja 19.30 kaikki rientävät kotiin viettämään aikaa perheen kanssa ja illalla koko kaupunki herää eloon. Ramadanin aikaan ihmiset nukkuvat päivät ja valvovat yöt… Voi kun mullakin olis työt niin, että voisin kunnolla nauttia ramadanista! Mutta on se jännää näinkin. Ajattelin kertoa teille vähän ramadanista.
Islamin usko perustuu viiteen perus pilariin: uskontunnustus, rukous, paasto, almut ja pyhiinvaellus. Ramadan on islamilaisen kuuvuoden yhdeksäs kuukausi ja islamin paastokuukausi.  Ja suora lainaus koraanista:

"Teidän, jotka uskotte, tulee paastota, samoin kuin piti paastota niidenkin, jotka ennen teitä elivät, jotta karttaisitte pahaa. (Paastottava on) määrätyt päivät. Mutta jos joku teistä on sairas tai matkoilla, on hänen paastottava joinakin muina päivinä, ja niiden, jotka siihen pystyvät, on paaston korvaukseksi ravittava joitakin köyhiä. Jos joku vapaaehtoisesti tekee hyvän työn, on se hänelle parempi. Mutta paastoaminen on teille kuitenkin kaikkein parasta (s.o. paastoamalla parhaiten täytätte Jumalan tahdon); tämä olkoon sanottu teille tiedoksi. "Ramadaan" on se kuukausi, jolloin Koraani annettiin opastukseksi ihmisille ja selväksi todistukseksi (Jumalan) johdatuksesta, jotta hylättäisiin paha ja valittaisiin hyvä; tämän kuukauden aikana paastotkoon se teistä, joka on kotioloissaan, mutta jos joku on sairas tai matkoilla, on hänen sen sijaan (muuna aikana) paastottava yhtä monta muuta päivää.”

Musta on kauheen mielenkiintoista lukea koraania ja ettiä sieltä samoja ”tarinoita” mitä raamatussa on. Muutenkin musta on todella hienoa ja kunnioitettavaa, että koko Tunisia tekee ramadania (lähes) ja koko yhteiskunnan elo muuttuu kuukaudeksi. Mä ainakin toivoisin, että suomalaiset eivät olisi niin maallistunutta kansaa. Mouadh kertoi eilen, että muslimit uskovat, että Ramadanin aikana pahoiset ovat lukittuina, eivätkä ole ihmisten keskuudessa. Eli jos joku ihminen tekee pahoja asioita ramadanin aikana, on hän oikeasti sisimmiltäänkin paha ihminen. Rakastan kuunnella kaikkia uskomuksia mitä heillä on! Esim. koirat ja aasit voivat nähdä paholaisen ja siksi ne välillä haukkuvat tai aasin tapauksessa, pitävät outoa ääntä ilman mitään meille näkyvää syytä. Ja lisäksi kukot voivat nähdä enkelit, ja aina kun kukko kiekuu, niin se näkee enkelin. Siksi kukot kiekuvat eniten varhain aamulla, koska silloin on enkeleiden ”aktiivisin” aika päivästä. Kui jännää?!? Jos joku on kiinnostunut lukemaan islamin uskosta lisää niin osoitteesta (mistä mäkin ongin tietoni) http://www.islamopas.com löytyy vaikka mitä! Vielä pakko yks juttu kertoa, että koraanissa on kuvailtu miten sikiö kehittyy, vaikka siihen aikaan kun se on kirjoitettu, ei ollut tieteellisesti vielä pystytty tutkimaan sikiön kehitystä. Koraanissa on muitakin kyseisiä asioita, joita ei siihen aikaan ole vielä voitu tieteellisesti tutkia, mutta nykypäivänä ne on todettu oikeiksi. Tämä ei ole mikään käännytys yritys, vaan kunhan vaan kerron, koska oon ite niin kiinnostunut.

Mutta sitten päivän muihin uutisaiheisiin! Pääsin ihan tosi toimiin töissä kun nyt on alkanut tulla maileja suomalaisilta heidän lomaansa liittyen. (Äiti miksi et ole lähettänyt mulle kyssärii?!) Ja olen ollut oppaiden mukana hotellitapaamisissa. SIISTII! Jaaa muuta mun elämässä ei siitten ookkaan tapahtunut… Paitsi että oon ollut kiukkunen ja Mouadh on ollut silti ihana! Eilen oltiin työporukan kanssa syömässä, kun meidän pääpomo oli Ruotsista täällä. Ihania tyttöjä kaikki, ja oon niin innoissani kun ne puhuu ruotsia ja ymmärrän!! Eilen olin hotellilla ja siellä oli tanskalaisia, ja voi tsiiiisus, mitä kieltä ne oikeen puhuu?!?!? Kunnon siansaksaa! Naurettiin toisen oppaan kanssa (se on tunisialais-suomalais-ruotsalainen) kun yks tanskalainen selitti sille kaikkea (normaalisti ruotsalaiset ymmärtävät tanskalaisia), mutta se ei tajunnut yhtään mitään ja se vaan nyökytteli että jooo jooo ymmärrän ymmärrän! Vissii aika vahva murre tai jotain….

2 kommenttia:

  1. ja Raamatussa on myös asioita joita sen ajan lääketiede ei tiennyt, mm. munuaisista.. Psalm.139. ja ja ja monta muuta juttua jota muuten ei tietäis jollei olis jotain "korkeampaa tietoa" ..mm. maapallo oli pyöreä..

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)